YÖK'e rağmen okudular

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 08 Temmuz 2007 09:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK'ün katsayı engeli yüzünden öğrenimlerini Avrupa'da yapmak zorunda kalan binin üzerindeki öğrenciden yüz tanesi bu yıl mezun oldu. Diplomalarını aldıktan sonra kimisi kendi işini kurdu, kimisi ise doktora programına devam etmeye karar verdi

YÖK mağduru imam hatip lisesi mezunlarının Avrupa'daki eğitim yolculukları mutlu sonla noktalandı. Halen Avrupa'da eğitim gören bin öğrenciden yüz tanesi, lisans ve yüksek lisans programlarından mezun oldu. Katsayı adaletsizliği, başörtüsü yasağı gibi nedenlerle Türkiye'de tahsil yapamayan imam hatip mezunu öğrenciler kurdukları WONDER isimli dernek aracılığıyla Avrupa'da eğitim alabiliyorlar.

WONDER, sponsorlar vasıtasıyla, öğrencilerin barınma ve beslenme gibi temel ihtiyaçlarını karşılıyor. Okul harçlığı olarak da öğrencilere ayda ortalama 350 euro maaş veriyor. Türkiye'de 4 yıllık üniversite mezunu bir öğrencinin ailesine maliyeti ise 28 bin YTL. Barınma ve beslenme ihtiyaçlarını sponsorların karşıladığı Avrupa'da okuyan Türk öğrenciler ise 14 bin euro harcayarak diploma alabiliyorlar.

BURSLARI WONDER'DEN

WONDER Başkanı Yusuf Kara, Avrupa'da okuyan Türk öğrencilerin artık mezun olmaya başlandığını ve Avrupa kapısından daha binlerce öğrencinin geçeceğine inandığını söyledi. Kara, ?İmam hatip lisesi mezunu öğrencilerin burs bulmasına yardımcı oluyoruz. Diğer öğrencilerin ise en azından barınma ve yemek ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. Halen Avusturya'da 700 olmak üzere, Almanya ve çeşitli Avrupa ülkelerinde binin üzerinde öğrenci eğitim görüyor. Bu öğrencilerden yüzü, bu yıl mezun oldu veya doktoraya başladı? dedi.

KENDİ ŞİRKETİNİ KURDU

Ali Osman Kuşakçı, Viyana'da endüstri mühendisliği eğitimi aldı. Önümüzdeki ders yılı doktorasına devam edecek. Ali Osman Kuşakçı, 5 arkadaşıyla birlikte DH@Partners Media Group isminde bir şirket kurarak Viyana'daki Türk şirketlerine danışmanlık hizmetleri vermeye başladı. Müşteri portföyünde Viyana'daki bin 500 Türk şirketinin bulunduğunu belirten Kuşakçı, Avusturyalı şirketlere de hizmet vermeyi hedeflediklerini söyledi. Ali Osman Kuşakçı, reklam ajansını oturttuktan ve doktorasını tamamladıktan sonra Türkiye'ye dönmek istediğini söyledi. Kuşakçı, ?Türiye 'de akademisyen olarak üniversitelerde bir şeyler söyleyebilmeyi hedefliyorum? diye konuştu.

Hizmet için döndüm

Sevda Beyaz da Avrupa'da eğitim alan imam hatip lisesi mezunlarından biri. Tahsilini başörtüsüyle tamamlayan Sevda Beyaz, Kadıköy İmam Hatip Lisesi'ni bitirdikten sonra Yeditepe Üniversitesi'nde mimarlık okudu. 2001 yılında Viyana Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'ne başladı. 2007'de yüksek mimar olarak mezun oldu. WONDER'in 12 kurucusu arasında yeraldı. Kesin dönüş yapan Beyaz, ?Ait olduğum yerde, çevreme ve kendime faydali olabileceğim, elde etmiş olduğum nitelikleri kullanabileceğim bir iş arıyorum? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber